ЗДРАВСТВЕНИ ТУРИЗАМ

Рајац, високо изнад сивих облака и ужурбаности великих градова, пружа свеже уточиште за све који желе да обнове своје здравље и дух. Ова величанствена планина, са својим врховима који достижу висине преко 600 метара, крије у себи природно богатство чистог ваздуха, без трагова прашине, смога и амброзије.

За становнике великих, загађених градова, као и за оне који живе у сливу Колубаре, где зимска температурна инверзија често доноси дуготрајне дане испуњене смогом због рударског басена, Рајац представља идеално место за бекство и рекреацију. Ваздух овде је чист и освежавајућ, пун кисеоника који дарује живот, а панорамски погледи на околне ландшафте обећавају мир и спокојство. Стимулативно дејство климе омогућава и погодује лечењу болести плућа и дисајних путева, неуровегетативних поремећаја и опоравак, ревитализацију и јачање читавог организма.

Планирана изградња рехабилитационог центра на Рајцу само је још један доказ њене огромне вредности као места за здравствени туризам. Овај центар би омогућио посетиоцима не само да уживају у лепотама природе, већ и да приступе разноврсним програмима за физички и ментални опоравак.

Посета Рајцу није само путовање – то је пут ка обнови и унапређењу целокупног благостања, где се тело и дух могу слободно развијати у хармонији са природом. Утоните у загрљај чистог ваздуха и непроцењиве тишине Рајца, и дозволите да вас његова несаломљива красота води на путу ка здрављу и унутрашњем миру.

 
Здравље, смог, здравствени туризам

Смог са изузетно загађеним ваздухом у сливу реке Колубаре.

Посетиоцима Рајца препоручујемо неколико стаза здравња за лагано ходаље у беспрекорно чистом ваздуху окружени шумом, ливадама и са прекрасним видицима.

Погледајте на овом линку  петодневну прогнозу присуства полена корова, траве и дрвећа у ваздуху на Рајцу. Зумирајте на карти простор Србије и ставите маркер кликом миша изнад Рајца. Лево кликните на коров, трава и дрво да видите вредности  полена у наредних пет дана.