РАЗВИЈАЈМО ЗАЈЕДНО РАЈАЦ

Драги пријатељи туризма и природе,

Рајац се развија као туристичка дестинација од 1953. године када је саграђен Планинарски дом.

С обзиром на наше заједничке жеље за истраживањем и омогућавањем туристичког потенцијала, позивамо све заинтересоване туристе и стручњаке из области туризма да се придруже идеји развоја планине Рајац. Ова чаробна планина, удаљена око 90 километара од Београда и повезана новим ауто-путем, крије у себи значајан потенцијал за туристички развој.

Иако је планина Рајац предодређена за привлачење посетилаца, данас је на жалост још увек недовољно позната туристичка дестинација, са ограниченим бројем посетилаца током године. Овде лежи наш изазов и прилика – да заједно створимо план за развој и промоцију планине Рајац како бисмо учинили атрактивном ову прелепу област.

Нудимо свима који имају идеје и искуства у туризму могућност да се изражавају и деле своје предлоге за развој овог туристичког драгуља. Желимо да чујемо ваше виђење и предлоге како бисмо подигли свест о планини Рајац и привукли што више туриста.

Инвестирање у туризам планине Рајац значи инвестирање у наше заједничко наслеђе и будућност. Зато, хајде да заједно обликујемо и изградимо бриљантну будућност за планину Рајац, чинећи је неизбежном туристичком дестинацијом.

Срдачан позив свим иницијаторима и стручњацима да се придруже нашој иницијативи и да заједно направимо планину Рајац местом које ће оставити неизбрисив утисак на сваког посетиоца. Ваша креативност и искуство су од суштинског значаја за успех овог пројекта. Хвала вам на подршци и преданости овој заједничкој визији.

ИСТРАЖИМО РАЈАЦ

Драги истраживачи и љубитељи природних наука,

Са осећањем узбуђења позивамо све истраживаче у области природних наука да се придруже нама на Рајцу, планини са неограниченим потенцијалом за научна открића. Ова планина, сакривена у тишини свог зеленог покривача, пружа идеалну платформу за разноврсна истраживања која ће обогатити наше разумевање природних процеса и створити основу за одрживи туризам.

Хидрогеолошка истраживања представљају први корак у разумевању водених ресурса на Рајцу. У крашком терену, где се природни водени токови разликују, неопходно је истражити и оптимизовати доступ к води, осигуравајући довољне ресурсе за будуће туристе. Позивамо хидрогеологе да се укључе и допринесу својим експертизама у овој важној области.

Геолози ће на Рајцу открити свет унутар земље, истражујући површинске и подземне облике крашког рељефа. Терен планине нуди идеалне услове за истраживање геолошких процеса који обликују овај уникатни предео.

Географска истраживања на Рајцу омогућиће нам да боље разумемо природне феномене овог региона. Позивамо географе да истраже магију коју крије ово планинско подручје.

На врху планине, астрономи имају прилику за неизмењено посматрање небеских тела. Позивамо све астрономе да се придруже нашем тиму и открију тајне које крије ноћно небо на Рајцу.

Легендарна биолошка разноврсност Рајца отвара врата за истраживање птица и различитих врста лековитог биља. Позивамо биологе и ботаничаре да истраже богатство флоре и фауне наше планине.

Уколико се осећате позваним, обратите нам се са својим идејама и предложеним пројектима. Заједно, можемо обогатити наше знање и заштитити природно богатство Рајца за будуће генерације.Добродошли на Рајац – место где наука и природа спојени стварају чуда.

Ако сте заинтересовани истраживачи јавите се на овај мејл.

ПРИХВАТИТЕ НЕКИ ОД ИСТРАЖИВАЧКИХ ИЗАЗОВА.

Истраживачи, географи, биолози
Истраживачи, педологија

УКЉУЧИТЕ СЕ У ЈАВНУ РАСПРАВУ О ЗАШТИТИ РАЈЦА

На основу члана 42. став 8. Закона о заштити природе („Службени гласник РС”, бр. 36/09, 88/10, 91/10 – исправка и 14/16) Министарство заштите животне средине обавештава јавност о поступку покретања заштите природног подручја II (друге) категорије, као Предео изузетних одлика „Рајац”.

Природно подручје које се предлаже за заштиту налази се у западном делу Србије, на крајњем источном делу комплекса Ваљевских планина у оквиру планинске греде Сувобор – Рајац, која се пружа правцем исток – запад.

Заштићено подручје се простире на територији општина Љиг и Горњи Милановац, на површини од укупно 1.771,58 ha. Према структури површина катастарских општина по власништву, површине у ПИО „Рајац” су у приватној (65,07%), државној (30,51%), јавној (2,61%), црквеној (1,46%) и друштвеној (0,34%) својини. На заштићеном подручју утврђени су режими заштите I, II и III степена.

Очекује се јавна расправа о предлогу заштите овог предела.

ШТА ГРАДИТИ НА РАЈЦУ

Рајац је веома слабо играђен у погледу туристичке инфраструктуре и супраструктуре. У овом пределу постоји преко 200 објеката подељених у три две групе.

  1. Стара сеоска домаћинства која су напуштена и нека би могла да се, уз сагласност власника, реконструишу за туристе који воле такав смештај.
  2. Викеднице којих има много око Планинарског дома, на западном делу овог простора и неколико појединачних у централном делу. Завод за заштиту природе се определио за максимално ограничење градње ових објеката.
  3. Малобројни објекти који служе за смештај туриста.

Дајте ваше предлоге за будуђи план детаљне регулације на Рајцу. По усвајању Просторног плана створиће се услови за израду плана детаљне регулације у простору око Планинарског дома. На доњој карти је приказан простор за исзраду уређајних основа овог насеља.

ВАША ВИЗИЈА РАЈЦА

Укључите се у јавну расправу о томе како видите будућност ове туристичке дестинације, у ком правцу желите да се развија и гради. Данас стојимо пред вама са идејом да успоставимо заједнички дијалог о развоју ове мале туристичке дестинације, у којој сваки ваш глас има снагу и важност.

Укључите се у дискусију кликом на овој линк.