О СУВОБОРСКОМ РАЈЦУ

Рајац је планински предео, део планине Сувобор, у оквиру Ваљевског комплекса планина. Налази се у општинама Љиг и Горњи Милановац, удобно позициониран само 10 км од Љига, 25 км од Горњег Милановца, 45 км од Аранђеловца, 50 км од Ваљева и око 90 км јужно од Београда. Надморска висина Рајца креће се од 600 до 848 метара, нудећи задивљујуће погледе.

Познат старим путописцима по својој запањујућој лепоти, Рајац, често описан као ‘Рај на Земљи’, налази се на северозападу Србије, у близини живописног града Љига. Упркос својој скромној надморској висини, Рајац, са својом природном лепотом и антропогеним атракцијама, посебно својим амбијенталним квалитетима и локацијом, савршено је позициониран да постане водећи центар на Ваљевским планинама. Љиг, најближе веће урбано насеље, налази се на Ибарској магистрали и поред ауто-пута „Милош Велики“, повезујући Рајац са Београдом (90 км), Ваљевом (50 км), Горњим Милановцем (45 км) и другим већим градовима, чинећи га потенцијалним чвориштем за туризам.

Простире се на две општине – Љиг и Горњи Милановац – северна страна Рајца обухвата веће село Славковица, које припада општини Љиг. Славковица, са својим стратешким положајем и развојем, постављена је да постане главна тачка приступа из Београда, посебно јер нуди брзу 6 км асфалтну путању до врха Рајца.

На раскрсници ових путева, са обећавајућим развојним перспективама, Рајац нуди разноврстан спектар туристичких могућности. Подручје је идеално за спортске и рекреативне активности, боравишна путовања, догађаје и сеоски туризам. Богатство природних и антропогених туристичких атракција чини основу за будуће развојне планове у овом мирном и сценски привлачном региону.