ТУРИЗАМ ТАМНОГ НЕБА

Астротуризам је специфичан облик туризма у оквиру кога туристи по посебно осмишљеном програму повезују туризам и науку. Они путују у удаљена и неосветљена подручја да би посматрали небеске објекте. Посматрају небеска тела и појаве телескопом или голим оком, ради личног задовољства или забаве (научне забаве).

Данас велики проблем за посматрање неба представља велико светлосно загађење у градовима због чега није могуће посматрати звезде, галаксије, метеоре, Млечни пут… У великим градовима сем Сунца, Месеца и најсјајнијих планета није могуће видети друге објекте и појаве на небу. Велики број становника градова никада није видео како изгледа наш Млечни пут и други мање сјајни објекти.

Врх Рајац је на 848 метара надморске висине, а у његовој близини нема великих градова који би светлосно загадили небо.  На Рајцу нема уличног светла, смога ни прашине који би ометали посматрање објеката на небу током ноћи.

Рајац је од Београда удаљен око 90 километара, повезан је ауто-путем и добрим локалним путевима.

Све то чини Рајац одличном локацијом за астрономски туризам.

Он је деценијама стециште астронома аматера.

Рајац је одличан наставни полигон за наставу астрономије за ученике и студенте, као и посматрачко место за астрономе аматере и све оне који пожеле да виде како изгледа звездано небо.

Почетници ће најлакше пронаћи објекте на небу коришћењем неке апликације за мобилни телефон.

Препоручујемо Stellarium. Потребно је активирати апликацију, баждарити компас, подесити реално време и усмерити телефон ка небу.

Звезде, небо, двоглед, планете, комете, метеори

Посматрање неба двогледом и снимање мобилним телефоном.

Летња сазвежђа Лира, Лабуд, Орао, Делфин и Млечни пут снимљени мобилним телефоном.

КАРТА СВЕТЛОСНЕ ЗАГАЂЕНОСТИ СРБИЈЕ

Астроклима, светлосна загађеност неба

Бела боја означава највећу светлосну загађеност, црвена нешто слабију, а жута још слабију. Области означене плавом бојом су далеко од светлости насеља и најпогодније су за посматрања. 

На овој дигиталној карти се види да је Рајац веома добра локација за посматрање звезданог неба.

Пре посласка на астрономска посматрања на Рајцу детаљно погледајте прогнозу времена јер је најважније да небо буде без облака.

Изабери астрономска посматрања као истраживачки изазов на Рајцу.