ПЛАНИНАРСКИ ДОМ "чИКА ДУШКО ЈОВАНОВИЋ"

На обронцима Сувобора, на Рајцу, угнежден у боровој шуми, налази се највећи и најлепши планинарски дом на Балкану а и један од лепших у Европи. У срцу Шумадије, на свега 100 км од престонице подигнут је планинарски дом Планинарско спортског клуба Победа из Београда који је понео име њиховог оснивача, чика Душка Јовановића. Дом су зидали сами планинари у периоду 1950–1953. године, на иницијативу чика Душка, великог љубитеља планина и дугогодишњег председника ПСК Победа. И борове око дома посадили су планинари. Дом се налази на 648 метара надморске висине.

Дом данас располаже са 50 кревета у дво-, тро- и четворокреветним собама. У поткровљу се налази групна соба у којој се може сместити још тридесетак планинара. Пространа спратна купатила (по два на сваком спрату), у потпуности реновирана, чине да се дом може похвалити чистоћом и хигијеном. Клуб редовно одржава све просторије дома, тако да је у њему угодно, било да планинари само сврате или дуже бораве. Ресторан је дат у закуп. О изврсности и квалитету хране у ресторану у оквиру дома увек се прича и препричава.
Сваке године дом је домаћин многим групама планинара које долазе на различите врсте обуке: од најмлађих планинара који похађају курс из основа планинарства у оквиру зимског или летњег кампа за младе, до обуке из планинарске оријентације, маркирања стаза и слично. ПСК Победа при овом дому организује једну од највећих планинарских манифестација у земљи, Дан чистих планина. Тада се окупе планинари из Победе и пријатељских клубова, међу младима се промовише планинарство и еколошки приступ животу, а одржавају се и бројна такмичења, од којих су нека и републичког карактера.
На самом Рајцу налази се 215 км уређених, маркираних планинарских и пешачких путева, као и европски пешачки пут Е7 који делом пролази кроз нашу земљу. Сам дом се налази на одличном месту за обилазак Рајачке трансверзале, трасиране 1982. године.
Уз чист ваздух, занимљиве пределе, предивне видиковце и увек добро расположене планинаре, боравак у дому на Рајцу постаје незабораван доживљај, који многи радо обнављају новим посетама.
Домаћин ПСК Победа труди се да буде добар домаћин свим планинарима – из Србије и иностранства. Уз свој слоган – Радо примљен си у друштво знај – позива сваког на здрав боравак у природи и дружење на Рајцу.
Све информације о боравку у Планинарском дому „Чика Душко Јовановић“ на Рајцу могу се добити на сајту ПСК Победа: https://www.pskpobeda.rs

И овог лета: ПРАВАЦ – РАЈАЦ.

Двокреветна соба
Ресторан, храна

Непосредна околина Планинарског дома у 360 степени. 

ПЛАНИНАРСКА КУЋА

Планинарска кућа „Добра вода“ налази се у срцу Сувобора на ободу боровог шумарка. 

Отворена је 1966. године у обновљеној сеоској кући. 

У кући се може боравити током целе године, располаже са 6+6 кревета (на спрат) у две собе, кухињом опремљеном штедњаком на чврсто гориво и неопходним прибором за припремање јела, шупом и спољним нужником.

До куће се долази маркираним планинарским стазама. Постоји колски пут којим се може доћи и аутомобилом, али само по лепом и сувом времену.

Планинарска кућа