РЕКРЕАЦИЈА

Планина Рајац у Србији представља идеално место за рекреацију и опуштање, како за ученике и студенте, тако и за шири спектар туриста. Са својим богатим природним ресурсима и разноврсним активностима, Рајац пружа уникатно искуство које привлачи посетиоце из свих крајева.

Рајац се налази на делу планине Сувобор и карактерише га врх на надморској висини од 848 метара. Овај планински предео је идеалан за пешачење и планинарење, нудећи стазе које су погодне како за почетнике тако и за искусне планинаре. Пешачење по Рајцу нуди прекрасне видике и прилику да се упозна флора и фауна овог региона.

За љубитеље спорта, Рајац нуди разне активности као што су планински бициклизам, оријентиринг и спортско пењање. Ове активности су одличан начин да се ученици и студенти упусте у авантуре и развијају тимски дух.

ПЛАНИНАРСКИ ТРЕКИНГ

Трекинг је изазов за све који уживају у активном начину живота и желе да истраже различите терене. Ова форма рекреације представља одличан начин за активни одмор, али и за стицање нових искуства.

Наши трекови не захтевају такмичарски дух – они су дизајнирани тако да одговарају свим нивоима физичке спремности и узрастима. Заборавите на шетање без циља – ми смо већ поделили са вама мапу најзанимљивијих трекова, снабдевши вас предлозима за обилазак одређених тачака по унапред дефинисаним путевима.

Такмичења у планинарском трекингу су скуп планинарских такмичења у пешачењу и/или трчању, која се одржавају на планинарско-пешачким теренима, по унапред одређеним и јасно обележеним стазама различитих дужина и захтевности које су припремљене у складу са одлуком КПТ за припрему стаза за такмичење у планинарском трекингу. На доњим картама су три трекинг стазе на Рајцу. Карте је урадило Планинарско друштво „Победа“ из Београда.

Трекинг стазе
Такмичење у трчању

СТАЗЕ ЗА ХОДАЊЕ

Стазе на доњим линковима су направили посетиоци Рајца.

СТАЗЕ ЗА ПЕШАЧЕЊЕ

СТАЗА ЗА ТРЧАЊЕ

Поставите своју стазу на овом линку.

ТУРНО СКИЈАЊЕ

Турно скијање, оаза заљубљеника у природу и спорт, избија на врх листе омиљених зимских активности. Упркос сличности ски трчању, турно скијање плени масовношћу, фокусирајући се на планине.

Турно скијање се издваја у начину извођења самог успона, јер целу туру преживљавамо са сопственим снагама. Специјална опрема за туринг омогућава лако и ефикасно пенојење са скијама на ногама.

Током туре, спајамо један или више врхова, у зависности од кондиције и снежних услова. Са врха, спустамо се у долину, стварајући заокружен доживљај природе.

Турно скијање обједињује узбудљиве елементе планинарења и уживања у скијању, нудећи сасвим нову димензију зимске рекреације 

Турно скијање – искуство које обухвата и успон и спуштање, доводећи вас ближе природи на сваком кораку. Дозволите себи нову зимску забаву и истражите свет турнинг скијања.

Турно скијање

КАМПОВАЊЕ

Камповање је краћи боравак у природи, током кога кампери одлазе ван цивилизације. Најчешће се користе шатори, камп-приколице или само вреће за спавање. Запутитe се на Rajac са свим неопходним средствима и препорукама за уживање у искуству камповања. Подигните шатор и освежите свој дух!